53-72-18 - аварійно-диспетчерська служба, 0800-754-044 - колцентр, 
67-03-12 - приймальня,  сайт: www.vinvk.com.ua, е-mail:office@vinvk.com.ua
Telegram-канал: t.me/vinvoda_info

Марганець дуже важливий мікроелемент для здоров'я людини. Він необхідний для нормального функціонування мозку і роботи всієї нервової системи. Марганець підтримує імунну систему, стабілізує травний процес, впливає на зростання кісткової та сполучної тканин. Без марганцю неможливе загоєння ран, ріст і утворення нових клітин, засвоєння вітамінів групи В,С та E, метаболізм жирів та вуглеводів. Цей елемент необхідний для запобігання цукрового діабету, хвороб серця, судин та щитоподібної залози. Крім того, марганець знижує активність шкідливого холестерину, запобігає атеросклерозу, необхідний для чутливості кінцівок та тонусу м'язової тканини. Він здатний зменшити вплив токсинів на наш організм та потрібний для кровотворення.

Mg water2022

Проте, як і з будь-якою речовиною, завжди питання в кількості. Щодо нормування марганцю у воді, то в 2010 році набрав чинності ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». В цьому документів встановлені вимоги до всіх видів питної води за винятком лікувальної. Нормативи по марганцю суттєво відрізняються.

  • Так для води з свердловин чи криниць приватного користування норма на марганець — не більше 0,5 мг/дм3.
  • Для водопровідної води норматив прописали 2 цифрами — 0,05 мг/дм3 та 0,5 мг/дм3.

Верхня межа встановлена для водопровідної води в якій марганець має природне походження. Різниця між нижньою та верхньою межею в 10 раз! Чому так? Верхня межа — це межа шкідливості, тому вона має бути однаковою: немає значення звідки людина п'є воду з водопроводу чи власної свердловини. А от нижня визначається органолептичними критеріями. Від концентрації 0,05 мг/дм3 марганець погіршує запах, присмак та кольоровість води. Особливо це стосується води в мережах, так як там відбувається осадження сполук марганцю. В підземних джерелах вміст марганцю відносно стабільний, а от в поверхневих джерелах коливається в широкому діапазоні. Наприклад, в річці Південний Буг в районі водозабору концентрація в 2021 році коливалась від 0,05 до 0,7 мг/дм3, а в питній воді від <0,01 до 0,08 мг/дм3. Протягом 8 місяців 2022 року марганець змінювався в річці від 0,1 до 1,43 мг/дм3, а в питній воді від 0,04 до 0,46 мг/дм3. Потрібно зауважити, що відносно високі концентрації марганцю зафіксовані лише в червні та серпні поточного року, що відображає природні процеси в джерелі водопостачання, пов'язані з життєдіяльністю водоростей.

Нагадуємо, що на нашому сайті є щомісячна інформація за багато років по всіх показниках. По кожному з них (в т.ч і марганцю) Ви можете побачити весь діапазон від мінімальної до максимальної концентрації в межах кожного місяця року.

Найпомітніший наслідок присутності марганцю у нашій воді — погіршення кольоровості, яке відбувається безпосередньо в мережі на шляху транспортування до Споживача. В резервуарах чистої води на виході з водопровідних станцій в мережу міста наша питна вода має 12-15 градусів кольоровості (фактично безбарвна), проте в різних частинах міста ми фіксуємо 15, 18, 20, 25 і навіть 30 градусів. Чому так? Сполуки марганцю здатні відкладатись (випадати в осад) в мережі. Швидкість осідання та відповідно кількість осаду будуть залежати від багатьох факторів: кількості води, швидкості руху, матеріалу поверхні труби, температури, наявності факту застоювання та його тривалості тощо. Як наслідок, в навіть в одному районі міста вода може відрізнятись кардинально.

Проблема з марганцем, у нашому випадку, природного походження, тривалість періоду підвищеного марганцю у воді передбачити точно не можливо. Пікова концентрація в Бугу 1,43 мг/дм3 була зафіксована 22.08.2022, на 29.08.2022 знизилась до 0,28 мг/дм3, але сьогодні підвищилась до 0,82 мг/дм3. В питній воді РЧВ та мережі міста зафіксовано концентрації від 0,34 до 0,46 мг/дм3. Досвід червня цього року та попередніх періодів дозволяє сподіватись, що найближчими днями концентрація марганцю в річці знизиться до звичного рівня, а відповідно після цього через кілька днів вирівняється ситуація в мережі міста.

Запевняємо Вас, що питна вода КП “Вінницяоблводоканал” залишається безпечною.

Будні підприємства

Подачa показників лічильників

Малюнки дітей

На сайті 172 гостя та 0 користувачів