53-72-18 - аварійно-диспетчерська служба, 0800-754-044 - колцентр, 
67-03-12 - приймальня,  сайт: www.vinvk.com.ua, е-mail:office@vinvk.com.ua
Telegram-канал: t.me/vinvoda_info

26 березня 2022 року були внесені зміни до Методики розподілу між споживачами обсягу спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої Наказом Міністерства розвитку громад та територій №315 від 22.11.2018 р.

Які зміни чекають на вінничан у рахунках за спожиту воду та послугу з водовідведення згідно цієї Методики? Починаючи з травня 2022 року, обсяг спожитої у багатоквартирному будинку води буде пропорційно розподілений між усіма споживачами - як тими, що мають індивідуальні лічильники, так і абонентами без обліку. Методика буде застосовуватися по відношенню до всіх без виключення споживачів.

Чому ці зміни - не нові

Всі комунальні послуги, що споживає багатоквартирний будинок - це спільна відповідальність мешканців цього будинку та його співвласників. Перехід до таких принципів на рівні держави було започатковано іще в 2015 році із прийняттям Закону Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку. Методика, затверджена Наказом Мінрегіону №315, логічно продовжує трансформаційні процеси і спрямована на досягнення кінцевої мети - навчити кожного споживача як коректному та вчасному обліку індивідуально спожитого, так і випрацювати спільну відповідальність мешканців багатоквартирного будинку за спожиті комунальні послуги.

Що саме буде розподілятися між усіма споживачами?

Згідно Методики, між споживачами буде розподілено обсяг всієї спожитої будинком води. Це комплексне поняття, до якого входить не лише те, що споживає кожен окремий абонент у своєму помешканні. Це і:

  • - обсяг води на загальнобудинкові потреби (прибирання під’їздів, полив клумб і т.д.) - визначається або за показаннями спеціального вузла розподільного обліку, якщо таким обладнано будинок, або ж вказується у договорі між управителем будинку та КП “Вінницяоблводоканал”
  • - витоки води з внутрішньобудинкових мереж, які також обслуговуються управителем будинку
  • - небаланс обсягів споживання води - різниця між показаннями загальнобудинкового вузла обліку та показаннями індивідуальних лічильників у будинку.

Як відбувається розподіл спожитої води за новою Методикою?

Можливі три варіанти, в залежності від наявності чи відсутності загальнобудинкового лічильнику води.

1. Для будинків, де встановлено загальнобудинковий лічильник води і всі споживачі мають індивідуальні лічильники:

- ідеальний та найбільш безболісний випадок, коли обсяг спожитої води за показаннями загальнобудинкового лічильника за місяць розподіляється пропорційно між всіма квартирами і відповідає фактичному споживанню (за умови коректної та вчасної передачі показань лічильників споживачами щомісяця)

2. Для будинків, де встановлено загальнобудинковий лічильник води, але частина споживачів має квартирні лічильники, а частина - ні:

- менш сприятливий для споживача варіант, але перевагу, знову ж таки, матимуть абоненти з квартирними лічильниками, які вчасно та коректно передають КП “Вінницяоблводоканал” показання (щомісяця з 25 по 30 число), адже вони будуть вирахувані з загального обсягу, що підлягає розподілу. В зоні ризику опиняються абоненти БЕЗ індивідуальних лічильників - більша частину небалансу (різниця між показаннями загальнобудинкового та всіх індивідуальних лічильників у будинку) впаде саме на їхні плечі.

3. Для будинків, в яких не встановлено загальнобудинковий лічильник води:

- за розрахунковим методом: за аналогією з попереднім варіантом, більш комфортно почуватимуться споживачі з квартирними лічильниками, які щомісяця передають Підприємству показання своїх лічильників.

ВАЖЛИВО: розподіл спожитої води відобразиться також і у розподілі послуги з водовідведення. Обсяг перерозподілу може мати як додатне, так і від’ємне значення.

Що варто зробити, аби зменшити навантаження через перерозподіл?

  • вчасно і в повному обсязі передавати щомісяця з 25 по 30 число показання індивідуальних лічильників
  • обов’язково встановити індивідуальний лічильник, якщо його не було
  • дотримуватися міжповірочного періоду лічильника (раз на 4 роки)
  • поцікавитися в управителя будинку (ОСББ, ЖЕО), чи визначено в Договорі з “Вінницяоблводоканал” витрати води на загальнобудинкові потреби (в такому випадку ці витрати сплачує Підприємству управитель, а не споживачі)
  • пересвідчитися, що управитель будинку засвідчує Актами всі витоки із внутрішньобудинкових мереж із встановленням винної особи, адже інакше втрати ляжуть також на плечі споживачів.

Розподіл спожитої води згідно нової Методики відобразиться і на розподілі послуги з водовідведення.

Просимо поставитися з розумінням до того, що Підприємство не є ініціатором таких нововведень, а лише керується у своїй діяльності чинними нормативними Актами Міністерства розвитку громад та територій України. Детальніше ознайомитися з Методикою можна за посиланням.

Малюнки дітей

На сайті 271 гість та 0 користувачів